W dniach 10 – 14 lutego 2020 odbyła się kolejna, 4 już wymiana grup uczniów w ramach projektu Erasmus+ LORESU (Let’s Study Local and Regional Subjects at School). Tym razem 5 osobowa grupa uczniów Jedynki wraz z 3 nauczycielkami gościła w La Spezii, w regionie Ligurii we Włoszech. W spotkaniu uczestniczyli także pozostali partnerzy projektu: gospodarze z La Spezii, uczniowie i nauczyciele z Portugalii, Hiszpanii oraz Chorwacji. Spotkanie poświęcone było m.in. poznaniu dziedzictwa kulturowego i historii Włoch.
Uczniowie wzięli udział w wielu ciekawych przedsięwzięciach, takich, jak: konferencja w Manaroli dotycząca zrównoważonej turystyki, ochrony przyrody i krajobrazu oraz zarządzania ryzykiem. W czasie mobilności odbyły się warsztaty fotograficzne oraz warsztaty dotyczące stosowania narzędzi TIK przygotowane przez szkołę partnerska z La Spezii, warsztaty kulturowe w Instituto Alberghiero G. Casini oraz koncert muzyki klasycznej w Conservatorio Giacomo Puccini. Uczestnicy mieli okazje zwiedzić kamieniołomy w Carrarze oraz wędrowali śladem rzymskich pozostałości w Lucce.
Wymiana w relacjach uczniów:
Droga do La Spezii wiodła przez Rzym. Polska grupa po dotarciu na miejsce w sobotnie popołudnie 8 lutego niemalże od razu wyruszyła na zwiedzanie Rzymu i Watykanu. Spacer po mieście wiódł od Koloseum, przez Zatybrze do Watykanu, gdzie mogliśmy podziwiać przepiękny plac Świętego Piotra wieczorem, dalej Zamek Świętego Anioła, Plac Navona do Panteonu i Fontanny di Trevi. Następnego dnia z samego rana udaliśmy się ponownie do Watykanu, gdzie braliśmy udział w Mszy Świętej oraz zwiedzaliśmy Bazylikę św. Piotra. Udało nam się także uczestniczyć w modlitwie wraz z Papieżem. Podekscytowani wyruszyliśmy w kierunku dworca, skąd pociągiem przez przepiękne tereny Toskanii dojechaliśmy do La Spezii. Na dworcu czekali na nas gospodarze spotkania: włoscy uczniowie z nauczycielami. Paulina
Mobilność rozpoczęła się pierwszego dnia spotkaniem wszystkich grup w szkole, powitaniem przez dyrekcję i zwiedzaniem szkoły w towarzystwie włoskich kolegów. Następnie uczestniczyliśmy w ciekawym wykładzie na temat dziedzictwa kulturowego Ligurii i samej La Spezii oraz w warsztatach zdjęciowych, na których ogłoszono konkurs na fotografię tygodnia. Dowiedzieliśmy się od włoskich kolegów o projektach, które realizuje ich szkoła, np. propagowaniu inicjatywy Fare Trade oraz akcji sprzedaży lokalnych owoców zamiast fast fooda pt. : „Siamo alla Frutta” . W przerwie na lunch mogliśmy posmakować włoskich specjałów przygotowanych przez uczniów i ich rodziców. Popołudnie spędziliśmy w mieście, udaliśmy się do szkoły muzycznej im. Giacomo Pucciniego, która mieści się w przepięknej willi. Tam wysłuchaliśmy pięknego koncertu w wykonaniu uczniów tej szkoły.
Następnego dnia całą grupą wsiedliśmy do pociągu i udaliśmy się na zwiedzanie 5 miasteczek zwanych Cinque Terre. W Manaroli uczestniczyliśmy w wykładzie na temat tamtejszego parku krajobrazowego, dowiedzieliśmy się o wielu ważnych przedsięwzięciach związanych np. z pielęgnowaniem dawnych tradycji uprawy winorośli oraz utrzymaniem w dobrej kondycji tarasów i dzielących je kamiennych murów. Później wędrując po zboczach, krętych, wąskich uliczkach udało nam się zwiedzić cztery z pięciu miasteczek. Zmęczeni, ale szczęśliwi wróciliśmy do domów. Wiktoria
W środę pojechaliśmy autokarem do miasta Carrara, które słynie na całym świecie z wydobywanego w lokalnych kamieniołomach marmuru. Na górę wjechaliśmy Jeepami, dzięki czemu mieliśmy okazję zobaczyć ze szczytu rozciągające się pasmo Alp, natomiast z drugiej strony wody Morza Liguryjskiego, a także jak wygląda mozolna praca w samych kamieniołomach. Następnie udaliśmy się do miasta Lucci. Jest to zabytkowe i majestatyczne miasto z owalnym placem przypominającym koloseum, wieżą widokową, na której rosną drzewa oraz katedrą Św. Marcina. Wyjazd był pełen wrażeń i niezapomnianych widoków. Maciej
Czwartek rozpoczęliśmy od przyjazdu i zwiedzania szkoły gastronomicznej w La Spezi -Instituto Alberghiero G. Casin, gdzie szkoleni są przyszli kucharze, kelnerzy, bariści oraz barmani. Zwiedzanie rozpoczęliśmy od odwiedzenia sali dla początkujących kucharzy, tam zobaczyliśmy jak przygotowywano wiele tradycyjnych włoskich potraw, następnie udaliśmy się do dużo większej sali, gdzie kelnerzy uczą się nakrywania stołów oraz obsługi klienta. Następnie mogliśmy podziwiać pokaz umiejętności uczniów chcących zostać barmanami oraz baristami. Nauczyciel szkoły gastronomicznej przedstawił nam jak funkcjonuje szkoła oraz jakie są możliwości na rynku pracy dla absolwentów szkoły m.in. na wycieczkowcach.
Podczas obiadu uczestnicy projektu, uczniowie z 5 krajów mogli udzielić wywiadu do regionalnej telewizji, nasza koleżanka Wiktoria przedstawiała naszą grupę w języku włoskim. Dzień zakończyliśmy spotkaniem w szkole, gdzie każdy z nas również otrzymał certyfikaty udziału w projekcie. Zwieńczeniem tego długiego dnia była wspólna dyskoteka w szkole, na której wszyscy znakomicie się bawili. Filip
Ostatni dzień mobilności poświęcony został w szczególności rozstrzygnięciu konkursu fotograficznego. Tego dnia uczestnicy udali się również na zwiedzanie La Spezii i zamku górującego nad miastem, gdzie przewodnik przedstawił historię i ciekawostki związane z miastem. Julia
Wymiana była bardzo cennym doświadczeniem, dzięki któremu uczniowie i nauczyciele z pięciu europejskich krajów wymienili się refleksjami na temat nauczania tematów lokalnych i regionalnych oraz podzielili się swoją unikalną perspektywą, w jakiej postrzegają integrację europejską.
Uczestnikami wymiany były grupy z następujących szkół:
I Liceum Ogólnokształcące im. 14 Pułku Powstańców Śląskich w Wodzisławiu Śląskim,
Escola Básica e Secundária Gonçalves Zarco, Funchal, Portugalia – koordynator projektu
Istituto Tecnico Commerciale e Tecnologico "Fossati- Da Passano", La Spezia, Włochy,
Gimnazija Fran Galovic Koprivnica, Koprivnica, Chorwacja,
IES LA OLIVA, La Oliva, Hiszpania.